Τι είναι ο καρπιαίος σωλήνας;

karpiaios solinas

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι οστεοϊνώδης σωλήνας και το έδαφός του αποτελούν τα οστά του καρπού και την οροφή του ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού. Το περιεχόμενό του, εκτός από το μέσο νεύρο, είναι οι 9 τένοντες που εκτελούν τις κινήσεις κάμψεως των δακτύλων και του αντίχειρα. Ο σωλήνας είναι ανένδοτος και οποιαδήποτε αύξηση του όγκου των περιεχομένων ιστών οδηγεί αναπόφευκτα σε πίεση του μέσου νεύρου, που είναι και το πιο ευπαθές.

 

Ποια είναι τα αίτια του καρπιαίου σωλήνα;

Τα πλέον συνήθη αίτια είναι:

  • Έντονη χρησιμοποίηση των χεριών.
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις, με συνηθέστερη μορφή τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός ή οι ορμονικές διαταραχές μετά την εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Μεταβολικά νοσήματα, κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης.
  • Ανατομικές ανωμαλίες.
  • Τοπικοί όγκοι.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα;

Τα συμπτώματα είναι αρχικά παροδικά και σε βάθος χρόνου μονιμοποιούνται. Αρχικά παρουσιάζεται μούδιασμα συνήθως στο μέσο δάκτυλο και στον παράμεσο και κατόπιν γενικεύεται. Ο πόνος μπορεί να επεκταθεί μέχρι την μασχάλη σε ορισμένες περιπτώσεις και χειροτερεύει την νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Μπορεί να συμβαίνει και στα δύο χέρια συνήθως όχι στην ίδια ένταση.

Πως είναι εφικτή η διάγνωση του καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση γίνεται αρχικά κλινικά και με ΗΜ Γράφημα αν και το τελευταίο δεν είναι πάντα ακριβές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμπλέκεται και ο αυχένας και η διάγνωση γίνεται δυσκολότερη.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του καρπιαίου σωλήνα;

Συντηρητική Θεραπεία:

Συντηρητικά αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ακινητοποίηση με νάρθηκα. Ορισμένοι ιατροί μπορεί να πραγματοποιήσουν και τοπικές εγχύσεις κορτικοειδούς. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν για μικρό χρονικό διάστημα και επανέρχονται.

Χειρουργική Αντιμετώπιση:

Η συνήθης αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Η αναισθησία είναι τοπική, η επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά, αναίμακτα και χωρίς πόνο. Η τομή είναι εξαιρετικά μικρή και ο τραυματισμός ελάχιστος. Ο ασθενής συνήθως χρησιμοποιεί το χέρι του τις επόμενες ημέρες και τα ράμματα αφαιρούνται σε 12-15 ημέρες. Το χέρι είναι λειτουργικό σε 20 έως 30 ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα, καλέστε στο 2410 258000.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ