Ο βλαισός μέγας δάκτυλος αποτελεί μια από τις συχνότερες παραμορφώσεις των κάτω άκρων.
Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες. Έχει μεγάλη κληρονομική συσχέτιση κυρίως σε συγγενείς 1ου βαθμού και δεν οφείλεται μόνο σε ακατάλληλη υπόδηση. Οπωσδήποτε όμως τα στενά παπούτσια, με τακούνι και δύσκαμπτη σόλα, τείνουν να επιτείνουν την εμφάνιση της παραμόρφωσης.
Όταν ο ασθενής εκδηλώσει τα πρώτα σημάδια παραμόρφωσης του μεγάλου δακτύλου ( κλίση του μεγάλου δακτύλου προς τα υπόλοιπα δάκτυλα ) τότε πρέπει να επισκέπτεται τον ορθοπαιδικό του, προκειμένου να ληφθούν εύκολα μέτρα αποτροπής της ταχείας επιδείνωσης: αλλαγή της υπόδησης, εφαρμογή ειδικού νυκτερινού νάρθηκα για διόρθωση της παραμόρφωσης, διατατικές ασκήσεις που γίνονται από τον ίδιο τον ασθενή σε καθημερινή βάση.
Διατίθεται στην αγορά ειδική κάλτσα παθητικής διόρθωσης της παραμόρφωσης, για τα αρχικά στάδια της νόσου, και στοχεύει στο να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο, να προκαλέσει διάταση των δομών που έχουν υποστεί συρρίκνωση και να καθυστερήσει την έλευση του χειρουργείου.
Η χειρουργική θεραπεία πρέπει να γίνεται όταν η παραμόρφωση προκαλεί έντονα ενοχλήματα είτε πόνου είτε λειτουργικά. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν αισθητική επέμβαση.
Το είδος της χειρουργικής παρέμβασης εξατομικεύεται ανάλογα με την παραμόρφωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το μέγεθος της παραμόρφωσης, η συμμετοχή των γειτονικών δακτύλων, η παρουσία τύλων (κάλοι) στο πέλμα και στις φαλαγγοφαλαγγικές αρθρώσεις των δακτύλων, σε συνδυασμό με τα ακτινολογικά ευρήματα θα καθορίσουν την χειρουργική πράξη που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Πάντα γίνονται μικρές χειρουργικές τομές με καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό υποτροπής και σημαντικό βαθμό επιπλοκών κυρίως διότι δεν υπάρχει σημαντική εμπειρία ή γίνεται προσπάθεια διόρθωσης μεγάλων παραμορφώσεων που είναι δύσκολο με τις τεχνικές αυτές.
Η αναισθησία μπορεί να είναι είτε γενική, είτε περιοχική ( ραχιαία ) ή και τοπική ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της χειρουργικής παρέμβασης. Ο χειρουργικός χρόνος είναι σχετικά μικρός με εξαίρεση μεγάλες παραμορφώσεις που απαιτείται συνδυασμός χειρουργικών πράξεων.
Ο ασθενής νοσηλεύεται για μία ημέρα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.
Ο χρόνος ανάρρωσης κυμαίνεται από 2 εβδομάδες, όταν γίνονται μόνο επεμβάσεις μαλακών μορίων, έως 6 εβδομάδες όταν γίνεται συνδυασμός οστεοτομιών με επεμβάσεις μαλακών μορίων. Ο ασθενής περπατά άμεσα. Συνήθως απαιτείται μερική φόρτιση του σκέλους μετά την επέμβαση για μερικές εβδομάδες και χρήση αντιπηκτικής αγωγής.
Τα ράμματα αφαιρούνται σε 13- 15 ημέρες από την επέμβαση, ενώ τα υλικά οστεοσύνθεσης, εφόσον είναι βίδες, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν ποτέ, αν όμως είναι μεταλλικές βελόνες αφαιρούνται στο ιατρείο ανώδυνα, μετά από συνήθως 4 εβδομάδες. Μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα έχει η τεχνική που θα ακολουθηθεί και η συνεχείς παρακολούθηση του ασθενούς.
Απευθυνθείτε στον Ιατρό σας και ενημερωθείτε για τη φροντίδα που σας ταιριάζει. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας καλώντας στο 2410 258000.